
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 350 g każdy)
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony, ilość do smaku
- 750 g wody
- 350 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- masło, kilka kawałków, do ryby
- 350 g warzyw, mieszanych, świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)
Sos holenderski
- 4 żółtka
- 50 g wody
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, do smaku
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2957.8 kJ / 706.9 kcal
- Białko
- 51.6 g
- Węglowodany
- 24.3 g
- Tłuszcz
- 44.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.3 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 907.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50min
Ryba z warzywami na parze
1óra 15p
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35min
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40p
Łosoś na parze z pesto i pęczakiem, zupa krem ze szpinaku i brokułów
1h 20min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1h 5min
Kurczak z warzywami w papilotach z sosem estragonowym
55p
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1h
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Pstrąg marynowany
25 godz. 35 min