Pstrąg w sosie holenderskim

Pstrąg w sosie holenderskim

4.5 253 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 350 g każdy)
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku
  • 750 g wody
  • 350 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • masło kilka kawałków, do ryby
  • 350 g warzyw, mieszanych świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)
Sos holenderski
  • 4 żółtka
  • 50 g wody
  • 130 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego do smaku
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 706.9 kcal / 2957.8 kJ
Białko 51.6 g
Tłuszcz 44.3 g
Węglowodany 24.3 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 21.3 g
Sód 907.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...