Urządzenia i Akcesoria
Pstrąg w sosie holenderskim
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 350 g każdy)
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
pieprz czarny, mielony ilość do smaku
-
750 g wody
-
350 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
masło kilka kawałków, do ryby
-
350 g warzyw, mieszanych świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)
Sos holenderski
-
4 żółtka
-
50 g wody
-
130 g masła pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego do smaku
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
907.5 mg
Białko
51.6 g
Kalorie
2957.8 kJ /
706.9 kcal
Tłuszcz
44.3 g
Błonnik
4.6 g
Tłuszcz nasycony
21.3 g
Węglowodany
24.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach
45 min
Pstrągi z warzywami i sosem holenderskim
40 min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 godz.
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50 min
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40 min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35 min
Ryba z warzywami na parze
1 godz. 15 min
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50 min