Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 - 300 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 50 g pasty tahini
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 - 50 g oliwy z oliwek
-
60 - 70
g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
lub 60 - 70 g wody - ½ łyżeczki soli
- warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 4646 kJ / 1038 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 83 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 20.3 g
- Sód
- 1393 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z zielonego groszku
40 Min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55min
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
1h
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min
Hummus z domowym tahini
25min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15hod.
Meksykańska pasta z fasoli
20 min
Pasta z bakłażana
55min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1h 40min
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Tahini
10 min
Pasta z pieczonego bakłażana
1hod. 50min