Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g warzyw (np. dyni, marchewki, selera, słodkich ziemniaków, groszku, kalafiora lub brokułu), pokrojonych na kawałki
- 600 g ziemniaków, mączystych, obranych, pokrojonych w plastry (0,5 cm)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1169 kJ / 279.4 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 42.8 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Sód
- 737.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée z marchewki i ziemniaków (dla dzieci)
35min
Zupa marchewkowa z imbirem
50min
Nadziewane warzywa
1h 20min
Cielęcina z warzywami (dla dzieci)
50min
Flan karmelowy
3óra
Musztarda z suszonymi figami
8u.
Sos pomarańczowy curry
5 Min
Sos z octu balsamicznego i musztardy
5 Min
Mus z owoców jagodowych
4h 40min
Tagliatelle z marchewki i cukinii
35min
Mleczna pianka
3 Std. 10 Min
Purée ziemniaczane
50min