![Purée warzywne Purée warzywne](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/E1B4DC1C-1218-44A0-A122-EA1D46D7341B/Derivates/7FC1F509-0F5F-4F82-94C0-28F86C3B528C.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g warzyw (np. dyni, marchewki, selera, słodkich ziemniaków, groszku, kalafiora lub brokułu), pokrojonych na kawałki
- 600 g ziemniaków, mączystych, obranych, pokrojonych w plastry (0,5 cm)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1169 kJ / 279.4 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 42.8 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Sód
- 737.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa marchewkowa z imbirem
50 Min
Flan z ricottą, szpinakiem i pistacjami
30 Min
Nadziewane warzywa
1h 20min
Purée z batatów (dla dzieci)
1 Std.
Ryż z pomidorami
30 Min
Purée z marchewki i ziemniaków (dla dzieci)
35 min
Tort porowy
1 Std. 30 Min
Tagliatelle z marchewki i cukinii
35 min
Masło ziołowe
10 Min
Zupa krem z warzyw
35 min
Purée ziemniaczane
50 Min
Sos holenderski
15min