Placek lotaryński

Placek lotaryński

4.4 178 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
8 kawałków

Składniki

  • 50 g sera gruyère (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki
    50 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania formy i oprószenia
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g wody
Dodatki
  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • 50 g mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 328 kcal / 1372.5 kJ
Białko 10.5 g
Tłuszcz 24.7 g
Węglowodany 15.5 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Sód 472.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...