![Filety z dorsza z masłem cytrusowym Filety z dorsza z masłem cytrusowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1C27ECB5-9144-42C0-BE39-E9A1BA960DB0/Derivates/7680D26B-EA58-4D73-83E1-D89E5979186C.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 pomarańcza, ekologiczna
- 1 cytryna, ekologiczna
- 700 g wody
- 400 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 400 g cukinii, pokrojonej w 5 mm plastry
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 4 filety z dorsza, bez skóry (120-200 g każdy)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziaren anyżu
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1884.7 kJ / 450.5 kcal
- Białko
- 45.2 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.6 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 441.2 mg
Alternatywne przepisy
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowym
1 Std.
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
50min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 Std.
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1h 5min
Pstrąg w sosie holenderskim
1h 5min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35 Min
Dorsz po tajsku z Varomy
1 Std. 10 Min
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 Min
Ryba z warzywami na parze
1 Std. 15 Min