![Lasagne bolońska Lasagne bolońska](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/FD50043C-3E58-41D3-9667-3124BBB998D5/Derivates/8973EA7F-863F-44DC-B7D7-96F8D986BDD0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
- 200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, do smaku
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 500 g mleka
- 40 g masła, miękkiego
- 60 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- 250 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 12 płatów (10 x 20 cm)
- masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3556.1 kJ / 849.9 kcal
- Białko
- 43.5 g
- Węglowodany
- 51.3 g
- Tłuszcz
- 51.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 38.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 1300 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lasagne serowa ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 Std. 20 Min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 Min
Lasagne bolońska
1 Std. 45 Min
Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
2 Std. 35 Min
Pastisio
1h 10 min
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1 Std. 45 Min
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2h 40 min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1 Std.
Moussaka
1 Std. 55 Min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1h 10 min
Makaron po bolońsku
40 Min