Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
100 - 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
40 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
300 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli do smaku
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
500 g mleka
-
40 g masła miękkiego
-
60 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
250 g makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1300 mg
Białko
43.5 g
Kalorie
3556.1 kJ /
849.9 kcal
Tłuszcz
51.6 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
38.1 g
Węglowodany
51.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 godz. 20 min
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min
Muszle makaronowe faszerowane ricottą i szpinakiem
1 godz. 35 min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1 godz.
Tortille z kurczakiem i guacamole
1 godz.
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 min
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2 godz. 40 min
Pastisio
1 godz. 10 min
Makaron po bolońsku
40 min
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1 godz. 45 min
Burger DELUXE
2 godz. 15 min
Moussaka
1 godz. 55 min