Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki kminku, mielonego
- 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
-
20 - 40
g smalcu, wieprzowego
lub 20 - 40 g oleju - 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 700 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 - 3 liście laurowe, suszone
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 160 - 180 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 160 - 180 g zielonej papryki, pokrojonej w 4 cm paski
- 160 - 180 g czerwonej papryki, pokrojonej w 4 cm paski
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 969.9 kJ / 231.8 kcal
- Białko
- 20.9 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 779 mg
Alternatywne przepisy
Zupa gyros z kurczakiem
50min
Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym
45min
Zupa z wołowiną na ostro
1h 35 min
Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem
40min
Kapuśniak
50min
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Zupa grochowa
1h
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 Std. 50 Min
Żurek
50min
Fasolka po bretońsku
13h 30 min
Flaczki wołowe
2h 35 min
Bigos
1h 30min