Urządzenia i Akcesoria
Domowe nuggetsy z dwoma sosami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
30 sztuk
Składniki
Panierka
-
140 g płatków kukurydzianych
-
30 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka curry, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
800 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
-
40 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej mielonej
-
½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
Sos czosnkowy
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
100 - 125 g śmietany, 18% tłuszczu
-
100 - 125 g majonezu
-
2 - 3 szczypty soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki cukru
-
10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Sos chili
-
5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
100 g ketchupu łagodnego lub pikantnego
-
5 g sosu sojowego jasnego
-
5 - 6 kropli sosu Tabasco®
-
¼ łyżeczki chili, mielonego
-
100 g majonezu
-
100 g śmietany, 18% tłuszczu
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
131.9 kcal /
551.8 kJ
Białko
6.8 g
Tłuszcz
8.9 g
Węglowodany
6.2 g
Błonnik
0.3 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Sód
221.5 mg