Domowe nuggetsy z dwoma sosami

4.9 13.6K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
30 sztuk

Składniki

Panierka
  • 140 g płatków kukurydzianych
  • 30 g mąki pszennej
    30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej mielonej
  • ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
Sos czosnkowy
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 100 - 125 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 - 125 g majonezu
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Sos chili
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g ketchupu łagodnego lub pikantnego
  • 5 g sosu sojowego jasnego
  • 5 - 6 kropli sosu Tabasco®
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • 100 g majonezu
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 131.9 kcal / 551.8 kJ
Białko 6.8 g
Tłuszcz 8.9 g
Węglowodany 6.2 g
Błonnik 0.3 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Sód 221.5 mg

Możesz także polubić...