Chipsy z siemienia lnianego z dipem z buraków
TM6 TM5

Chipsy z siemienia lnianego z dipem z buraków

4.5 (35 ocen)

Składniki

Chipsy z siemienia lnianego

  • 230 g siemienia lnianego złotego
    lub 230 g siemienia lnianego brązowego
  • 40 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów, z puszki
    lub 400 g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki
  • 50 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z oleju
  • 100 g wody
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych

Dip z buraków

  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
  • 150 g czerwonych buraków, gotowanych, ostudzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • ½ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1133.2 kJ / 270.7 kcal
Białko
12.5 g
Węglowodany
15.3 g
Tłuszcz
25.8 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Błonnik
5 g
Sód
402.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy