Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g cebuli dymki, ze szczypiorem (ok. 3 szt.), pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów, przekrojonych na pół
- 150 g papryki, żółtej lub czerwonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 180 g cukinii, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 150 g bakłażana, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 650 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone -
1
łyżka oregano, suszonego
lub 2 łyżki oregano, świeżego tylko liście, posiekanego - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- rozmaryn, świeży tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 406 kJ / 97 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Prosta i uniwersalna zupa z kawałkami warzyw
50 min
Chakalaka
45 min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Tabbouleh z surowymi warzywami
1 godz. 45 min
Zupa z ciecierzycy z jarmużem
50 min
Meksykańska zupa cebulowo-grzybowa
35 min
Zielona zupa minestrone
40 min
Grecki gulasz ziemniaczany
45 min
Meksykańska zupa limonkowa z kurczakiem
1 godz.
Odchudzająca zupa z białej kapusty
40 min
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 min
Egejska zupa warzywna
50 min