![Zupa szpinakowa z batatami Zupa szpinakowa z batatami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/79314235-5A5E-4B4A-A433-FF68AE4A7312/Derivates/61199a0d-79e5-464b-8c7f-50d48083e357.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 60 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 szczyptę gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g batata, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2524 kJ / 603 kcal
- Białko
- 27 g
- Węglowodany
- 47 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z jarmużem i indykiem
50 Min
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40 Min
Chowder z kukurydzą
45 Min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35min
Rozgrzewająca zupa z boczkiem i jarmużem
50 Min
Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
45 Min
Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
45 Min
Meksykańska zupa z batatami, fasolą i chorizo
45 Min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35min
Szybka zupa ratatouille
30 Min
Zielona zupa minestrone
40 Min
Zupa ziemniaczana
1 Std.