Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą
TM6 TM5

Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą

4.3 (331 ocen)

Składniki

  • 60 g rzodkiewek
  • 1200 g wody
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
    lub 400 g pomidorów, bez skóry, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 - 160 g sera gorgonzola, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokruszonego sera do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1916.5 kJ / 459.3 kcal
Białko
19.3 g
Węglowodany
49.5 g
Tłuszcz
22.8 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Błonnik
5.8 g
Sód
1211 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy