Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą (TM5, TM6)

Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą (TM5, TM6)

4.2 344 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 60 g rzodkiewek
  • 1200 g wody
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
    400 g pomidorów, bez skóry, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 - 160 g sera gorgonzola pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokruszonego sera do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 459.3 kcal / 1916.5 kJ
Białko 19.3 g
Tłuszcz 22.8 g
Węglowodany 49.5 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 1211 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...