Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos chimichurri
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g kolendry, świeżej
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 30 g białego octu winnego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Stek i młode ziemniaki
- 1000 g steków z polędwicy wołowej, o grubości 3 cm
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2897.5 kJ / 692.5 kcal
- Białko
- 36.2 g
- Węglowodany
- 24.1 g
- Tłuszcz
- 49.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 681.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1 Std. 50 Min
Grillowane szaszłyki wieprzowe w tajskiej marynacie
7 Std. 10 Min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Małże w mleku kokosowym i curry
1h 10min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1 Std. 20 Min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20 min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1h
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 25min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1h 10min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 Std. 15 Min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 Std. 50 Min