Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos chimichurri
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g kolendry, świeżej
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 30 g białego octu winnego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Stek i młode ziemniaki
- 1000 g steków z polędwicy wołowej, o grubości 3 cm
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2897.5 kJ / 692.5 kcal
- Białko
- 36.2 g
- Węglowodany
- 24.1 g
- Tłuszcz
- 49.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 681.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8sa
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1h 20min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1h
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1h 20min
Steki panierowane w pieprzu
20p
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 25 min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1h 20min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1h 15min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min