
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
- 20 g orzechów włoskich, łuskanych
- 60 g cukru
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1000 g twarogu, półtłustego, mielonego, pokrojonego na kawałki
- 6 żółtek
- 1 laska wanilii
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- skórka otarta z 1 pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- skórka otarta z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
-
1
płaska łyżeczka soli morskiej, w płatkach
lub ½ płaskiej łyżeczki soli - 100 g bakalii, pokrojonych na kawałki, np. rodzynki, żurawina, suszone morele
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1502.7 kJ / 359.2 kcal
- Białko
- 8.2 g
- Węglowodany
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 31.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.5 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 536.3 mg
Alternatywne przepisy
Mazurek śliwkowy
1 godz. 45 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Babka drożdżowa Panettone
3 godz.
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Mazurek różany
1 godz. 40 min
Korzenny crème brulée
2 godz. 45 min
Zielony sos wielkanocny
1 godz. 20 min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 godz.
Sernik kokosowy z sosem karmelowym
3 godz. 30 min
Wielkanocny pasztet jajeczny
1 godz. 5 min
Salami czekoladowe z bakaliami
4 godz.