Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 100 g kaszy gryczanej, prażonej
- 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 cm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 240 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej
- 30 g mąki gryczanej
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 g siemienia lnianego
-
5
g liści natki pietruszki, świeżych, posiekanych
lub 5 g liści kolendry, świeżych, posiekanych - 20 g sosu sojowego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, ilość do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1445.5 kJ / 345.3 kcal
- Białko
- 13.5 g
- Węglowodany
- 42.5 g
- Tłuszcz
- 16.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 678.3 mg
Alternatywne przepisy
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Kotlety z komosy ryżowej
1h 25min
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3h
Kotleciki pietruszkowe
25 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1h
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 min