Makaron z boczkiem i sosem porowym

Makaron z boczkiem i sosem porowym

4.2 2.2K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • 250 g pora tylko biała część, pokrojonego w ok. 3 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 25 g mąki tortowej
  • 500 g mleka
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 350 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • woda osolona, do gotowania makaronu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 740.5 kcal / 3100.3 kJ
Białko 22.3 g
Tłuszcz 35.8 g
Węglowodany 88.5 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 11.8 g
Sód 786.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...