Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
-
450 - 500
g brukselki, przekrojonej na pół
lub 450 g brukselki, mrożonej, uprzednio rozmrożonej - 600 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki migdałów, w płatkach
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
3 - 4
łyżeczki miodu
lub 3 - 4 łyżeczki syropu klonowego -
chili, mielone, do posypania
lub papryczki chili, suszone, w płatkach, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1153.5 kJ / 275.5 kcal
- Białko
- 11.8 g
- Węglowodany
- 23.6 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 701 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z kiszonej kapusty
1h 10 min
Zupa z trzech główek czosnku
1h 30min
Zupa serowo-kalafiorowa
30 min
Zupa krem z pora z serem
30 min
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami
1h 10 min
Zupa krem z jarmużu
30 min
Zupa brukselkowo-serowa
35 min
Zupa krem ze szpinaku
40 min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku
50 min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Zupa krem z brukselki z soczewicą
40 min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50 min