Meksykańska zupa z batatami, fasolą i chorizo

Meksykańska zupa z batatami, fasolą i chorizo

4.1 388 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Paprykowa kwaśna śmietana
  • 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
Meksykańska zupa z batatami i fasolą
  • 330 g batatów pokrojonych w 3-4 cm kostkę
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 3 mm plastry
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 70 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 300 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
    300 g fasoli cannelini, z puszki, odsączonej z zalewy
  • kolendra, świeża do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 288.8 kcal / 1209 kJ
Białko 17 g
Tłuszcz 19.5 g
Węglowodany 16.9 g
Błonnik 5.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...