Zupa kalafiorowa i pulpety drobiowe w sosie chrzanowym z warzywami na parze

4.3 1.3K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
    400 g
  • bułki tartej
    20 g
  • jajko
    1
  • tymianku, suszonego
    1 łyżeczka
  • majeranku, suszonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 ¼ łyżeczki
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    20 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • pora pokrojonego na 2 mm plastry
    70 g
  • wody
    800 g
  • różyczek kalafiora (3-4 cm)
    250 g
  • ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
    150 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • warzyw, mieszanych świeżych, szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki
    400 - 450 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
  • koperku, świeżego drobno posiekanego
    10 g
  • chrzanu, tartego
    30 - 50 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 346.5 kcal / 1450.7 kJ
Białko 30.3 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 25.8 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 814.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...