Urządzenia i Akcesoria
Zupa kalafiorowa i pulpety drobiowe w sosie chrzanowym z warzywami na parze
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
-
20 g bułki tartej
-
1 jajko
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g pora pokrojonego na 2 mm plastry
-
800 g wody
-
250 g różyczek kalafiora (3-4 cm)
-
150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
400 - 450 g warzyw, mieszanych świeżych, szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
10 g koperku, świeżego drobno posiekanego
-
30 - 50 g chrzanu, tartego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
346.5 kcal /
1450.7 kJ
Białko
30.3 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
25.8 g
Błonnik
6.8 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Sód
814.8 mg