Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 - 80 g ząbków czosnku, plus 2-3 ząbki do podsmażenia
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
- 2 kawałki żytniego chleba gruboziarnistego (ok. 200 g)
- 70 g mąki pszennej
- 900 g wody
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do podania
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 60 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1641 kJ / 392 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 1263 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z trzech główek czosnku
1h 30min
Zupa krem z pieczarek
20 Min
Zupa z orzeszków ziemnych
40 min
Krem paprykowy z pianką bazyliową
40 min
Zupa krem ze szpinaku
40 min
Zupa z papryki i parmezanu
20 Min
Szołder (murzin) wielkanocny
2 Std. 45 Min
Holenderska zupa musztardowa
30min
Zupa z rukoli
35min
Zupa bryndzowa
45 Min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40 min
Zupa cebulowa
1h