Zupa czosnkowa
TM6 TM5

Zupa czosnkowa

4.5 (2.9K ocen)

Składniki

  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 - 80 g ząbków czosnku, plus 2-3 ząbki do podsmażenia
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
  • 2 kawałki żytniego chleba gruboziarnistego (ok. 200 g)
  • 70 g mąki pszennej
  • 900 g wody
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do podania
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 60 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, ilość do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1641 kJ / 392 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
49 g
Tłuszcz
21 g
Tłuszcz nasycony
13 g
Błonnik
6.5 g
Sód
1263 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy