Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 150 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 250 g kiełbasy, np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju
- 850 g ziemniaków, pokrojonych w 4 mm plastry
- 600 g wody
- 120 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1624 kJ / 388 kcal
- Białko
- 21.1 g
- Węglowodany
- 33.4 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Błonnik
- 2.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1h 10 min
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
1h
Pastisio
1h 10 min
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45 min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25 min
Placki z chleba z sosem czosnkowo-ziołowym
50min
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami
1h
Rolada mięsna w cieście francuskim
50min
Zapiekanka makaronowa
45 min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1h 20 min