Zupa jarzynowa z makaronem

Zupa jarzynowa z makaronem

4.1 368 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
12 porcji

Składniki

  • 200 - 260 g makaronu, suchego, krótkiego np. małe muszelki lub kolanka, o czasie gotowania 10 min
  • 150 - 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 - 150 g pora pokrojonego w 1-2 cm plastry
  • 40 g oleju
  • 600 g warzyw, mieszanych np. marchewki, pietruszki, selera, dyni, cukinii, pokrojonych na kawałki
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 2200 g wody
  • 2 - 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 - 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 liść laurowy, suszony
  • 4 - 6 grzyby, suszone (opcjonalnie)
  • 300 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 200 - 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 211.7 kcal / 886.2 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 9.3 g
Węglowodany 28.6 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 3.6 g
Sód 691.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...