Zupa meksykańska i faszerowane papryki
TM6 TM5

Zupa meksykańska i faszerowane papryki

4.6 ( 1.2K ocen )

Składniki

Faszerowane papryki

  • 120 g kaszy kuskus
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
    lub 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 150 g sera typu feta pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 3 papryki różnokolorowe, przekrojone wzdłuż na pół, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)

Zupa meksykańska

  • 250 g czerwonej papryki (1 duża szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
    lub 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego (opcjonalnie)
  • 400 g wody
  • 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 150 - 170 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¾ - 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 ½ - 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 - 1 ½ łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich (patrz wskazówka)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
430.5 kcal / 1802.4 kJ
Białko
21 g
Tłuszcz
20.5 g
Węglowodany
50.5 g
Błonnik
10.5 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Sód
1196.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy