![Tagliatelle ze szpinakiem Tagliatelle ze szpinakiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B18A76C7-DBF0-4BCA-B90B-8950CD47E829/Derivates/F8C5AAEC-C909-4F01-A2E0-26B319C9C523.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- woda, osolona, do ugotowania makaronu
-
400
g liści szpinaku baby, świeżych
lub 400 g liści szpinaku, świeżych, dużych liści, pokrojonych w paski - 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2466.3 kJ / 589.5 kcal
- Białko
- 18.8 g
- Węglowodany
- 68.4 g
- Tłuszcz
- 27.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 648.9 mg
Alternatywne przepisy
Sos szpinakowo-śmietanowy
30 Min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym
35 Min
Spaghetti napoletana
40 Min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 Min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25 Min
Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli
45 Min
Farfalle z tagliatelle z cukinii w sosie z mascarpone Laury Drost
50min
Spaghetti aglio e olio
35 Min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40 Min
Spaghetti z tuńczykiem
40 Min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25 Min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 Min