Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 250 g ryżu basmati
- 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 150 g każdy)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
- 400 g śmietany, 36% tłuszczu
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 35 g koncentratu pomidorowego
-
2
gałązki koperku, świeżego, tylko liście, posiekane
lub 1 łyżeczka koperku, suszonego - 1 - 2 szczypty suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4019 kJ / 960.6 kcal
- Białko
- 37.6 g
- Węglowodany
- 55.8 g
- Tłuszcz
- 64.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 29.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 1031.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś na kremowym szpinaku
50 dk
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35min
Łosoś na parze, po azjatycku
1h
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
50 dk
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50 dk
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1h
Łosoś w papilotach z pieczarkami i ryżem
40min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 Std. 5 Min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45min
Łosoś na parze z cytrynowym mhammasem z groszkiem, grzybami leśnymi i tymiankiem
45min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h