Urządzenia i Akcesoria
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
-
20 g oleju
-
700 g wody
-
700 g maślanki
-
400 g ziemniaków pokrojonych w 3 cm kostkę
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
20 g mąki żytniej
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
szczypiorek, świeży, posiekany, ilość do dekoracjikoperek, świeży tylko liście, posiekany, ilość do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
544.5 mg
Białko
13.8 g
Kalorie
1960.5 kJ /
468.3 kcal
Tłuszcz
32.8 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Węglowodany
32.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA KASZUBSKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo
35 min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Meksykańska zupa cebulowo-grzybowa
35 min
Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach
45 min
Zupa z kalarepy
1 godz.
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami
1 godz. 10 min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45 min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 min
Holenderska zupa musztardowa
30 min
Zupa z orzeszków ziemnych
40 min
Zupa serowa z porem
30 min
Zupa z porem i mięsem mielonym
40 min