Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)

Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)

3.8 201 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
    200 g
  • oleju
    20 g
  • wody
    700 g
  • maślanki
    700 g
  • ziemniaków pokrojonych w 3 cm kostkę
    400 g
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • liść laurowy, suszony
    1
  • mąki żytniej
    20 g
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • koperek, świeży tylko liście, posiekany, ilość do dekoracji
    szczypiorek, świeży, posiekany, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 468.3 kcal / 1960.5 kJ
Białko 13.8 g
Tłuszcz 32.8 g
Węglowodany 32.8 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 544.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...