Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 30 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki soli
- 400 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
-
50
g migdałów, blanszowanych
lub 50 g migdałów, w słupkach - oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia przystawki Varoma
- 50 g białego wina
- 600 g wody
- 1 szczypta nitek szafranu
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 goździki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
40 - 50
g grzanek, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
lub 40 - 50 g bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2565.4 kJ / 612.8 kcal
- Białko
- 33 g
- Węglowodany
- 28.8 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Błonnik
- 4.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w białym sosie z ryżem (ferkase)
1h
Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
1h 30min
Kurczak w sosie miodowym
25 min
Rolada wieprzowa w kapuście z ziemniakami i sosem
1h 20min
Mięsne medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym
1h 50min
Kurczak w cieście cytrynowym
20 min
Potrawka z kurczaka z rosołu z pełnoziarnistymi kluskami na parze
50 min
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym
30 min
Knelki z piersi kurczaka
1h 20min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
45 min
Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej
1 Std. 10 Min