Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocny pasztet jajeczny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
9 jajko
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
-
500 g wody
-
50 g sera gouda lub innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
-
½ pęczka koperku, świeżego (ok. 15 g), tylko liście
-
½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 15 g),
-
½ pęczka szczypiorku, świeżego (ok. 15 g), drobno pokrojonego
-
150 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
-
110 g śmietany, 18% tłuszczu
-
30 g zielonego groszku, konserwowego (opcjonalnie) odsączonego z zalewy
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
masło do natłuszczenia keksówki plus do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
446 mg
Białko
7.7 g
Kalorie
571.7 kJ /
136.6 kcal
Tłuszcz
7 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Węglowodany
10.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SEZON NA THERMOMIX®
70 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zapiekanka z kalafiora i jajek
35 min
Pulpety z karpia w galarecie
4 godz. 10 min
Śledzie w sosie makowym
1 godz. 30 min
Dip chrzanowy z awokado i bazylią
20 min
Tatar ze śledzia
10 min
Przekąska z oscypkiem
2 godz. 20 min
Sałatka z szynką, serem i awokado
15 min
Kotlety śledziowe z kaparami
25 min
Tarta z nadzieniem żurkowo-jajecznym
1 godz. 45 min
Warstwowa sałatka śledziowa
2 godz. 45 min
Muffinki z tuńczykiem
50 min
Śledzie w kożuchu
1 godz.