Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki żytniej, typ 720
- 600 g mleka
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 jajka
- 130 - 150 g cukru (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- 50 g wody (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- smalec, ilość do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 867.2 kJ / 207.1 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 37.4 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Błonnik
- 2.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1 godz.
Jagodowe kluski leniwe
50 min
Racuchy z jabłkami
35 min
Rożki francuskie z serem
7 godz. 40 min
Naleśniki jabłkowe
30 Min
Racuchy owsiane z ananasem i sosem bananowo-orzechowym
1h 20min
Krem z owoców leśnych (berry curd) – 350 g
20min
Gofry jaglane z konfiturą z żurawiny i kozim serem
1h 35 min
Kluski jaglano-serowe z sosem truskawkowym
30 Min
Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką)
1 godz.
Gofry belgijskie z bitą śmietaną i truskawkami
1 godz. 50 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20min