Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami

Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami

4.4 722 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
16 porcji

Składniki

Kruszonka
  • 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 15 g płatków owsianych, górskich
  • 30 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
Jabłka z masłem
  • 200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Ciasto drożdżowe
  • masło ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 300 g wody letniej
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 60 g cukru plus 2-3 łyżeczki do posypania ciasta
  • 1 szczypta soli
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
  • owoce jagodowe, świeże (opcjonalnie) np. maliny lub borówki (ok. 100 g), do posypania wierzchu ciasta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 264.6 kcal / 1107.9 kJ
Białko 4.9 g
Tłuszcz 10.6 g
Węglowodany 39.2 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 4.6 g
Sód 124.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...