
Urządzenia i Akcesoria
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
16 porcji
Składniki
Kruszonka
-
30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
30 g cukru
-
15 g płatków owsianych, górskich
-
30 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
Jabłka z masłem
-
200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Ciasto drożdżowe
-
masło ilość do natłuszczenia tortownicy
-
600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
300 g wody letniej
-
40 g drożdży świeżych pokruszonych
-
60 g cukru plus 2-3 łyżeczki do posypania ciasta
-
1 szczypta soli
-
50 g oleju rzepakowego
-
1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
-
1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
-
owoce jagodowe, świeże (opcjonalnie) np. maliny lub borówki (ok. 100 g), do posypania wierzchu ciasta
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
264.6 kcal /
1107.9 kJ
Białko
4.9 g
Tłuszcz
10.6 g
Węglowodany
39.2 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Sód
124.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PYSZNE HISTORIE
66 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Ciasto z kruszonką
3 godz. 20 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 godz. 10 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 godz. 20 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 godz. 20 min