Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju rzepakowego
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
- 150 g kefiru
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 jajka, w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
- 330 g mąki pszennej, ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 393.4 kJ / 94 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 13.6 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 0.6 g
Alternatywne przepisy
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1h 35min
Pierogi z serem i jagodami
1h 15min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2h
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
1h 30min
Pierogi z mięsem
1h
Pierogi ruskie
1h 30min
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14h
Pieczone pierożki z kapustą
2h 30min
Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz
1h 45min
Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem
55min
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
50min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1h 30min