Wersje kompatybilne
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 90 g orzechów włoskich, łuskanych
- 180 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- skórkę otartą z ½ cytryny, ekologicznej
- 1 szczyptę soli
Owocowe nadzienie
- 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 450 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g miodu
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
Beza i pieczenie ciasta
- 3 białka
- 20 g cukru
- cukier puder, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1302.6 kJ / 311.1 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 33.1 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wafle z masą kokosową i dżemem porzeczkowym
3j 50 menit
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2 Std. 50 Min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1 Std. 45 Min
Tarta jeżynowa
3h 30min
Clafoutis z rabarbarem
50 menit
Sernik kokosowy z sosem karmelowym
3h 30min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1h 55min
Ciasto muffinowe z truskawkami i migdałową kruszonką
1j
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 Std. 50 Min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1j 30 menit
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2j 10 menit
Szarlotka tradycyjna
2 godz. 20 min