Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie

Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie

3.9 870 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 kawałków

Składniki

Kruche ciasto
  • 90 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka
  • skórkę otartą z ½ cytryny ekologicznej
  • 1 szczyptę soli
Owocowe nadzienie
  • 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 450 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g miodu
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
Beza i pieczenie ciasta
  • 3 białka
  • 20 g cukru
  • cukier puder do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 311.1 kcal / 1302.6 kJ
Białko 4.5 g
Tłuszcz 18.9 g
Węglowodany 33.1 g
Błonnik 2.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...