
Wersje kompatybilne
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g alg morskich, suszonych np. wakame (patrz wskazówka)
- 800 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 awokado
- 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g cukru
- 10 g sosu sojowego
- 20 g mirinu
- 50 g octu ryżowego
- ziarna sezamu do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 125 kcal / 525 kJ
- Białko
- 2 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 8 g
- Błonnik
- 2 g