Wersje kompatybilne
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g alg morskich, suszonych np. wakame (patrz wskazówka)
- 800 g ogórków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 awokado
- 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g cukru
- 10 g sosu sojowego
- 20 g mirinu
- 50 g octu ryżowego
- ziarna sezamu, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 525 kJ / 125 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bentō śniadaniowe
40min
Zupa miso z warzywami
30min
Sałatka szpinakowa z rabarbarem i truskawkami
20 min
Sałatka z ogórków z sezamem i wakame
1h
Sałatka La vignarola z parmezanowymi supełkami
3 godz. 45 min
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50min
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 45 Min
Zupa z grzybami w pięciu smakach
40min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1h
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1h
Sałatka z wodorostów wakame z grzybami mun i sezamem
45min
Cynamonowe śliwki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1h 20 min