Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą

Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą

4.4 83 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

Pieczona ciecierzyca
  • 200 g białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Krem z marchwi z harissą
  • 1000 g marchewki pokrojonej w 3 cm plastry
  • 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżki pasty harissa (patrz wskazówka)
  • 90 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
  • 1000 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
    1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), warzywnego lub mięsnego (na 0,5 l), pokruszone
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku
  • kolendra, świeża ilość do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 229.4 kcal / 960.3 kJ
Białko 9.2 g
Tłuszcz 10.1 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 10.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...