Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1500 g wody
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 4 papryki, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 250 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 - 15 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1661.6 kJ / 396.7 kcal
- Białko
- 20.7 g
- Węglowodany
- 58.8 g
- Tłuszcz
- 13.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 12.4 g
- Sód
- 1136.3 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 Min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1h
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30min
Kotlety z komosy ryżowej
1u. 25min
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 Min