Wersje kompatybilne
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g ośmiornicy, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, tylko macki o grubości 2-2,5 cm (patrz wskazówka)
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 liście laurowe, suszone
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 120 g marchewki, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 100 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
- 80 g zielonej papryki, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 80 g czerwonej papryki, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 15 g białego octu winnego
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1177 kJ / 281 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 594 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 Min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 Std. 10 Min
Małże w zielonym sosie curry
35 Min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 30 Min
Omułki w białym winie
35 Min
Małże po marynarsku
1 Std. 15 Min
Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 25 min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 Min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1h 20 min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8h 20min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20 min
Krewetki Kung Pao
45 Min