Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 130 g czarnych oliwek, bez pestek
- 30 g filetów z anchois, w oleju
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 60 g kaparów, solonych, odsączonych
- 1500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 360 g makaronu, suchego, typu penne
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1991.9 kJ / 475.8 kcal
- Białko
- 13.6 g
- Węglowodany
- 78.3 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 1531.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta à la Norma
50 min
Sos arrabbiata
40 min
Penne all'arrabbiata
20 min
Spaghetti z kaparami i anchois
35 Min
Sos pomidorowy z tuńczykiem
45 min
Sos amatriciana
50 min
Makaron z kiełbasą chorizo i serem
20 min
Sos puttanesca
45 min
Spaghetti aglio e olio
35 Min
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
40 min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 min