Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
- 500 g wody
- 30 g czerwonego wina, wytrawnego
- 10 - 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¾ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- 15 g rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki migdałów, w płatkach, prażonych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 3144.3 kJ / 751 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 54 g
- Błonnik
- 5.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45 Min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 Min
Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną
55 min
Sos maltański
10 Min
Roladki cielęce z kurczakiem i pomarańczą
1óra 45p
Kurczak w sosie miodowym
25 Min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1 Std.
Kurczak z młodymi ziemniakami i surówką z selera
3h 5 min
Kotlety ruskie
35 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50 Min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 Min