Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
- 500 g wody
- 30 g czerwonego wina, wytrawnego
- 10 - 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¾ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- 15 g rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki migdałów, w płatkach, prażonych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 3144.3 kJ / 751 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 54 g
- Błonnik
- 5.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w białym sosie z ryżem (ferkase)
1h
Ser do smarowania
1h
Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 50 Min
Sos curry
30min
Sos maltański
10min
Sos majonezowy z musem jabłkowym i chrzanem
20min
Sos koperkowy
15 min
Sos cebulowy (sos soubise)
30min
Kurczak w winie
1 Std. 50 Min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15 min
Kurczak w cieście cytrynowym
20min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50 min.