Urządzenia i Akcesoria
Szary sos polski
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
4 porcje
Składniki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g mąki pszennej
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
-
30 g czerwonego wina, wytrawnego
-
10 - 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżeczka korzenna przyprawa do piernika naturalnej, z małą zawartością cukru
-
15 g rodzynek
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki migdałów, w płatkach prażonych (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
635 mg
Białko
2.6 g
Kalorie
786.1 kJ /
187.8 kcal
Tłuszcz
13.5 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Węglowodany
14 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYTRAWNE SOSY
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makówki (Makiełki)
35 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Świąteczny piernik
1 godz. 25 min
Bigos staropolski
1 godz. 35 min
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Płynny budyń – 1200 ml
15 min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 1100 ml
15 min
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
45 min
Sałatka z szynką, serem i awokado
15 min
Dressing z kozim serem
10 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Sos pomidorowy Aurora
20 min