
Urządzenia i Akcesoria
Szary sos polski
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
4 porcje
Składniki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g mąki pszennej
-
500 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
-
30 g czerwonego wina, wytrawnego
-
10 - 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika naturalnej, z małą zawartością cukru
-
15 g rodzynek
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki migdałów, w płatkach prażonych (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
187.8 kcal /
786.1 kJ
Białko
2.6 g
Tłuszcz
13.5 g
Węglowodany
14 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Sód
635 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WYTRAWNE SOSY
12 Przepisów
Polska
Polska