Szary sos polski

Szary sos polski

3.2 18 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 30 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 10 - 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika naturalnej, z małą zawartością cukru
  • 15 g rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki migdałów, w płatkach prażonych (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 187.8 kcal / 786.1 kJ
Białko 2.6 g
Tłuszcz 13.5 g
Węglowodany 14 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 635 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...