![Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/122FB8E8-2C34-46EB-A4F5-9DAFAB69ACAF/Derivates/5982ee14-1560-4480-9965-f5e00a45529c.jpg)
Wersje kompatybilne
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kaczka faszerowana
- 1 tuszka z kaczki (ok. 2300 g), bez podrobów
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g migdałów, blanszowanych
- 70 g moreli suszonych, bez pestek
- 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 70 g selera naciowego, pokrojonego w 2 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 15 g bułki tartej
- 50 g mleka
- 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
Kasza gryczana z żurawiną
- 1 ząbek czosnku
- 35 g selera naciowego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 30 g masła
- 300 g kaszy gryczanej, prażonej
- 70 g żurawiny, suszonej
- 600 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 7442 kJ / 1777 kcal
- Białko
- 78.3 g
- Węglowodany
- 60.6 g
- Tłuszcz
- 140.8 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karp na słodko w galarecie
7u. 35min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1 Std. 10 Min
Wielkanocny pasztet z królika
3h
Pieczony boczek w pięciu smakach
9h 15min
Perliczki pieczone z jałowcem
2h
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1hod. 40min
Balotyna z kaczki
2h 45min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Golonka w sosie piwnym
2h 20min
Kurczak faszerowany ryżem
2 godz. 50 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50 min
Żeberka wieprzowe z meksykańską salsą pomidorową
50min