Wersje kompatybilne
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kaczka faszerowana
- 1 tuszka z kaczki (ok. 2300 g), bez podrobów
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g migdałów, blanszowanych
- 70 g moreli suszonych, bez pestek
- 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 70 g selera naciowego, pokrojonego w 2 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 15 g bułki tartej
- 50 g mleka
- 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
Kasza gryczana z żurawiną
- 1 ząbek czosnku
- 35 g selera naciowego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 30 g masła
- 300 g kaszy gryczanej, prażonej
- 70 g żurawiny, suszonej
- 600 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 7442 kJ / 1777 kcal
- Białko
- 78.3 g
- Węglowodany
- 60.6 g
- Tłuszcz
- 140.8 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karp w szarym sosie
1h 10min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5min
Karp w migdałowej panierce
1h 40min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1h
Śledzie po japońsku
45min
Perliczki pieczone z jałowcem
2h
Balotyna z kaczki
2h 45min
Gęś faszerowana
4h 50min
Kurczak faszerowany ryżem
2h 50min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1h 10min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50min