Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, pokrojonych na kawałki
- woda, ilość do namoczenia śledzi
- 20 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia i 3-4 łyżki masła, do dekoracji
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 400 g ziemniaków, ugotowanych w mundurkach, obranych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 jajka
- 80 - 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 35 - 40 g bułki tartej
- 20 g koperku, świeżego, posiekanego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1211.4 kJ / 289.3 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Błonnik
- 1.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karp w szarym sosie
1h 10min
Ażurowe naleśniki ziołowe ze szparagami i szynką
1h
Rabarbarowa lasagne
1h 10min
Ciasto kalafiorowe
1 Std. 15 Min
Zapiekanka makaronowa z owocami morza i beszamelem bez laktozy
1h 10min
Wytrawna konfitura z pomidorów
55min
Placek z cukinią
1h 25min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50min
Cebule faszerowane wątróbką
1 Std. 55 Min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1h 10min
Wytrawny tort naleśnikowy z wątróbką
1 Std. 50 Min
Placki dyniowe z parmezanem
45 min