Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 500 g mięsa wieprzowego, bez ścięgien (np. szynki), pokrojonego na 2-3 cm kawałki, lekko zmrożonego
- 150 - 170 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas (ok. 2 filety), odsączonych z zalewy, uprzednio namoczonych w wodzie, pokrojonych na kawałki
- 30 - 40 g bułki tartej
- 1 jajko
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, ilość do obtoczenia kotletów
- 8 bułek (np. kajzerek), do podania
- musztarda, łagodna, do posmarowania bułek
- 1 - 2 ogórki kiszone, pokrojone w 2 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1829.6 kJ / 437 kcal
- Białko
- 23.1 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Tłuszcz
- 20.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 645.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1 Std. 30 Min
Wodzionka
25 Min
Groszek z jajkiem
1 Std.
Oładki ziemniaczane z grzybami
1 Std. 10 Min
Moczka
45 Min
Sos majonezowy z chimichurri
10 min
Ziemniaczane podpłomyki
13 Std.
Samosy z farszem ziemniaczanym
1 Std. 40 Min
Wielkanocny sos majonezowy
45 Min
Sos currywurst
25 Min
Podhalańskie moskole
1 Std.
Modro kapusta
45 Min