Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do wysypania dna naczynia żaroodpornego
- 450 g ziemniaków, małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, dokładnie umytych
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 240 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone - 400 g sałaty masłowej, dokładnie opłukanej i osuszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 - 2 szczypty czosnku niedźwiedziego, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 500 g maślanki
- 600 g jogurtu typu greckiego
-
50
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 50 g lekko ukwaszonej śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2112.9 kJ / 504.7 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 37.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.3 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 633.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z zielonego ogórka
25 Min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40min
Meksykańska zupa cebulowo-grzybowa
35min
Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
3 Std.
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Egejska zupa warzywna
50min
Góralska czosnianka z pulpecikami
1h 35 min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50min
Holenderska zupa musztardowa
30min
Zupa bryndzowa
45min
Wielkanocna zupa gulaszowa z białą kiełbasą
40min
Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
40min