
Urządzenia i Akcesoria
Sałaciorka
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
-
soli plus dodatkowa ilość do wysypania dna naczynia żaroodpornego¾ łyżeczki
-
ziemniaków małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, dokładnie umytych450 g
-
cebuli przekrojonej na pół120 g
-
ząbki czosnku2
-
oleju rzepakowego15 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę240 g
-
ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki200 g
-
wody600 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
sałaty masłowej dokładnie opłukanej i osuszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)400 g
-
czosnku niedźwiedziego, suszonego1 - 2 szczypty
-
pieprzu czarnego, świeżo mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
maślanki500 g
-
jogurtu typu greckiego600 g
-
crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)50 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
504.7 kcal /
2112.9 kJ
Białko
13.7 g
Tłuszcz
37.2 g
Węglowodany
31.3 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Sód
633.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA PODHALA
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Zupa caldo verde
45 min
Zupa z chleba
20 min
Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
25 min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Zupa z kopru włoskiego i sera
20 min
Zupa grzybowa z białą fasolą
35 min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1 godz.
Zupa krem z pieczonego bakłażana i czosnku
1 godz. 40 min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 godz. 10 min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 min