Urządzenia i Akcesoria
Sałaciorka
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
-
¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do wysypania dna naczynia żaroodpornego
-
450 g ziemniaków małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, dokładnie umytych
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
15 g oleju rzepakowego
-
240 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
200 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
-
600 g wody
-
2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
400 g sałaty masłowej dokładnie opłukanej i osuszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 - 2 szczypty czosnku niedźwiedziego, suszonego
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
500 g maślanki
-
600 g jogurtu typu greckiego
-
50 g lekko ukwaszonej śmietany, min. 30% tłuszczu50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
633.3 mg
Białko
13.7 g
Kalorie
2112.9 kJ /
504.7 kcal
Tłuszcz
37.2 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Węglowodany
31.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
25 min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 min
Zupa selerowa na białym winie z krewetkami
50 min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 min
Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
3 godz.
Zupa z kopru włoskiego i sera
20 min
Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)
1 godz. 15 min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1 godz.
Zielony rosół kolagenowy
7 godz. 15 min
Zupa selerowo-gruszkowa
50 min
Barszcz z serem feta
40 min
Zupa z trzech główek czosnku
1 godz. 30 min