Wersje kompatybilne
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
-
300
g boczniaka królewskiego, świeżego, pokrojonego w 1 cm plastry
lub 300 g pieczarek, pokrojonych w 1 cm plastry - 25 g białego octu balsamicznego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
- 6 - 8 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu
- 8 jajek
- 4 rzodkiewki, pokrojone w 2 mm plastry
- bazylia, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji, posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2707 kJ / 647 kcal
- Białko
- 22.4 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 42 g
Alternatywne przepisy
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 Std. 30 Min
Sałatka z preclami w parmezanowych miseczkach
1 Std. 30 Min
Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia
45min
Frittata ze szparagami
50min
Kołaczyki z bryndzą
1h 40min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1 Std.
Pastizzi z groszkiem
1 Std. 30 Min
Frittata z resztkami warzyw
35min
Chaczapuri adżarskie
1h 45min
Placki gozleme ze szpinakiem
1 Std. 15 Min
Jajka na chmurce (Cloud eggs)
25 Min
Croque Madame
35min