Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)

Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)

4.8 408 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g boczniaka królewskiego, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
    300 g pieczarek, pokrojonych w 1 cm plastry
  • 25 g białego octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
  • 6 - 8 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 8 jajek
  • 4 rzodkiewki pokrojone w 2 mm plastry
  • bazylia, świeża (opcjonalnie) tylko liście, ilość do dekoracji, posiekana

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 647 kcal / 2707 kJ
Białko 22.4 g
Tłuszcz 42 g
Węglowodany 41 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...