
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g wody
-
200
g żurawiny, świeżej
lub 200 g żurawiny, mrożonej, uprzednio rozmrożonej - 240 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
-
½ - 1
łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
lub ½ - 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika - 400 g białego wina, półwytrawnego
- 750 g cydru jabłkowego
- 200 g soku żurawinowego, niesłodzonego
- 120 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 80 - 120 g miodu, płynnego
- 100 g kostek lodu, plus dodatkowa porcja (opcjonalnie) do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 702 kJ / 168 kcal
- Białko
- 0 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 0 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 4 mg
Alternatywne przepisy
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 godz. 35 min
Likier jabłkowo-cynamonowy
20min
Śledzie w sosie makowym
1 Std. 30 Min
Likier makowy
1h 20min
Limoncello
192 godz. 30 min
Frittata Caprese
30 Min
Likier pomarańczowy z białą czekoladą
20min
Grzane wino cytrusowe
25 Min
Likier piernikowy
10min
Grzane białe wino z żurawinami
30 Min
Mleczny likier z whisky
20min
Wieniec z halloumi i rozmarynem
1 Std. 50 Min