![Kulebiak z rybą i warzywami Kulebiak z rybą i warzywami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1234A87B-5D5E-4F2A-A7BC-5B28A3F67792/Derivates/19b8962f-38ab-43ab-afdf-c5bd3df073d5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 120 g mleka 3,2% tłuszczu
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 300 g mąki pszennej, plus opcjonalnie 2 łyżki do zagęszczenia
- 1 żółtko
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Farsz
- 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
-
70
g pieczarek portobello, świeżych, pokrojonych w plastry
lub 70 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w plastry - 50 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g białego wina, półwytrawnego
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g mąki pszennej
- 10 g koperku, świeżego, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 430 - 450 g polędwicy z dorsza, bez skóry (patrz wskazówka)
- ¾ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia dorsza
- 130 - 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1863 kJ / 445 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 2.8 g
Alternatywne przepisy
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2h 30min
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1h 25 min
Sałatka z kaszą gryczaną i chrupiącą kaszanką
1h
Łosoś w galarecie
3 Std. 50 Min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16 Std. 15 Min
Łosoś à la Wellington
1 godz. 20 min
Karp w migdałowej panierce
1 Std. 40 Min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1h
Wytrawne palmiery na dwa sposoby
1 Std. 40 Min
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1 godz. 10 min
Imprezowa gwiazda z pesto
2h 30min
Tarta z brokułem i łososiem
1 godz. 35 min