
Wersje kompatybilne
Lasagne z cukinii i szynki (bez glutenu)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
200
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 200 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 180 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. włoskich, prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
-
80
g skrobi kukurydzianej
lub 80 g skrobi ziemniaczanej - 1000 g mleka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 3 cukinie średniej wielkości (łącznie 1200-1500 g)
- 9 plastrów szynki gotowanej typu prosciutto cotto, dużych (ok. 250 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 418.2 kcal / 1749.9 kJ
- Białko
- 22.4 g
- Tłuszcz
- 24.1 g
- Węglowodany
- 30.9 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.9 g
- Sód
- 1029.8 mg