Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka białego octu winnego
lub 1 łyżeczka octu ryżowego -
1
łyżeczka skrobi kukurydzianej
lub 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, (2 szt., ok. 150 g każdy)
- 60 g wody
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g białego wina
- 25 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 1 jajko, rozmiar L
- olej, ilość do smażenia
- cytryna, pokrojona w plastry, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1304 kJ / 312 kcal
- Białko
- 35.9 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Błonnik
- 0.9 g
Alternatywne przepisy
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 Min
Kurczak w sosie miodowym
25 Min
Shoarma z kurczaka
1 godz. 45 min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowym
1 godz.
Chrupiące paluszki z kurczaka (goujons)
40 Min
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2 godz.
Cytrynowy kurczak z kaszą kuskus i cukiniowo-jogurtowym dipem
35 Min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1 godz.
Kurczak w cieście pomidorowym
40 Min
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1 godz. 5 min
Kurczak w zielonym sosie mole
1h 10 min