Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dosa Batter
- 400 g white rice
- 140 g chana dal (yellow dried split peas)
- water, for soaking
- 1 tsp fine sea salt
Butternut Squash Masala and Dosas
- 2 garlic cloves
- 60 g shallots, halved
- 15 g sunflower oil, plus 8 tsp for dosas
- 1 Tbsp garam masala
- ½ tsp black mustard seeds
- ½ tsp ground turmeric
- 600 g butternut squash, peeled, cut in pieces (2 cm)
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 150 g water, plus 8 tsp for dosas
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled (see tip)
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 150 g fine green beans, trimmed, cut in pieces (2-3 cm)
- 150 g coconut yoghurt, vegan (see tip) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1283 kJ / 309 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 433 mg
Alternatywne przepisy
Tarka Dal
9h 5min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 Min
Vegetable Samosa Filling
30min
Chapatis
1 Std. 30 Min
Lentil Curry (Dahl)
30min
Palak Paneer
45min
Sambhar
1 godz. 5 min
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50min
Chana Masala
45min
Coconut Dhal
20 Min
Masala Kaddu (Pumpkin Curry)
40min
Dal Makhani
9h 30min