Szparagi z soczewicą i salsą verde

Szparagi z soczewicą i salsą verde

4.5 59 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Sos salsa verde
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
  • 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
Szparagi z soczewicą
  • 1000 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
  • 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • sól do smaku

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 331 mg
Białko 18.8 g
Kalorie 1642.3 kJ / 392.3 kcal
Tłuszcz 22 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Węglowodany 36 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...