Szparagi z soczewicą i salsą verde
TM6 TM5

Szparagi z soczewicą i salsą verde

4.5 (58 ocen)

Składniki

Sos salsa verde

  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 filety z anchois, w oleju, odsączone z zalewy
  • 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)

Szparagi z soczewicą

  • 1000 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej, uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
  • 1 pęczek zielonych szparagów, bez twardych końców (ok. 330 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
  • sól, do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1642.3 kJ / 392.3 kcal
Białko
18.8 g
Węglowodany
36 g
Tłuszcz
22 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
6.3 g
Sód
331 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy