Burgery z soczewicy i purée z bobu
TM6 TM5

Burgery z soczewicy i purée z bobu

4.4 (67 ocen)

Składniki

Burgery z soczewicy

  • 330 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 10 - 15 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 320 g wody
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 jajka

Purée z bobu

  • 800 g wody
  • 500 g bobu, świeżego
    lub 500 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 10 - 15 liści mięty pieprzowej, świeżej
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g mleka
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia kotletów

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
846 kJ / 202 kcal
Białko
11.7 g
Węglowodany
24.9 g
Tłuszcz
8.5 g
Błonnik
5.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy