Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Burgery z soczewicy
- 330 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 10 - 15 g koperku, świeżego, tylko liście
- 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 320 g wody
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 jajka
Purée z bobu
- 800 g wody
-
500
g bobu, świeżego
lub 500 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 10 - 15 liści mięty pieprzowej, świeżej
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70 g mleka
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia kotletów
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 846 kJ / 202 kcal
- Białko
- 11.7 g
- Węglowodany
- 24.9 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Błonnik
- 5.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1sa 20 dk
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1sa
Burger wegański
3h 55min
Burger grzybowo-jaglany
2sa 30 dk
Falafele z bobu i cieciorki
50min
Hummus z bobu
1sa
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1hod. 10min
Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy
1sa
Pasztet warzywny z soczewicą
2sa 30 dk
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1sa 15 dk
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1sa
Mąka z ciecierzycy
45 dk